Burada sürekli yeni makaleler yayınlayacağım takipte kalarak sizde daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
Makalelerim
Koenzim Q10 Nedir?
Koenzim Q10 nedir? İsmi Latincede “her yerde olan” anlamına gelen “ubiquitous quinone” kelimelerinden türetilmiştir. Tüm hücrelerde bulunması yaşam için vazgeçilmez öneme haiz olmasındandır. Hücrelerimizde hem indirgenmiş formda (ubikinol-10) hem de okside formda (ubikinon-10) bulunur. İnsanlarda ve hayvanlarda üretimi…
Leaky Gut Nedir?
Leaky Gut nedir? Leaky gut bağırsakları tutan ve sanıldığından da yüksek oranda görülen bir hastalıktır. “Geçirgen bağırsak” veya “Sızdıran bağırsak” anlamına gelir. Bağırsak hücreleri sıkı bağlantılarla birbirine sıkıca tutunmuşlardır. Çok küçük açıklıklardan zararlı maddeler kana geçemez; vitamin, mineral, su, yağ,…
Magnezyum Nedir?
Magnezyum nedir? Vücudumuzda 330 enzimin kofaktörü olduğu için yaşamsal öneme haiz olan, hücre içinde bulunan bir katyondur. Antioksidan özelliği sayesinde hücredeki oksidatif hasarı engeller. Diğer antioksidanlardan glutatyonun aktiflenmesinde görev alır. Mitokondride enerji (ATP) üretimi için elzemdir. Sinir iletiminde görev…
Kurşun Geçirmez Kahve Nedir?
Kurşun Geçirmez Kahve Nedir? Bulletproof yani kurşun geçirmez kahve David Asprey’in Tibet seyahati sırasında içtiği po cha isimli yağlı çaydan esinlenerek geliştirdiği bir içecektir. İçindeki yağ sayesinde iştahı baskılamak, beynin keton yakmasını sağlamak, vücudun yağ yakmasını aktif etmek,…
Demir Tedavisinde İpuçları
Demir Tedavisinde İpuçları Demirin Görevleri: Oksijen taşıyan alyuvarların üretimi Mitokondride enerji üretimi L-karnitin üretiminde kofaktör Hücreyi hasarlayan, DNA’yı hasara uğratan serbest radikalleri parçalayan katalaz, peroksidaz, oksidaz gibi çok önemli enzimlerin kofaktörü Sinirleri koruyan kılıfların üretimi Sinirler arası iletişimi sağlayan habercilerin…
B12 Vitamini
Devamlı alması gerekenler: Yaşlılar Vejeteryan ve vegan beslenenler Bağırsak emilim kusuru (çölyak, crohn, ülseratif kolit) olanlar Pernisiyöz anemi Obezite ameliyatı geçirenler Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalar Şeker hastalığı Dönemsel alması gerekenler: Düşük kalorili diyet yapanlar Öğrenme güçlüğü çekenler Yoğun…
Kapiller Kaçış Sendromu
Mehmet Ali Erbil’de olduğu için son günlerde gündemi meşgul eden bir hastalık olan kapiller kaçış sendromu aynı zamanda kapiller sızıntı sendromu olarak da bilinmektedir. Oldukça nadir görülmesine rağmen, son derece vahim sonuçlara yol açan kapiller kaçış sendromu; damar duvarının geçirgenliğinin…
Gereksiz Antibiyotik Kullanımının Zararları
18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü olarak belirlenmiştir. Ülkemiz Avrupa’da en çok antibiyotik kullanılan ülke konumundadır. Reçetesiz antibiyotik alınamaması, bilinçli antibiyotik kullanımı konusunda farkındalık oluşturulması gibi tedbirlerle antibiyotik kullanımı yılda 250 milyon kutudan, 170 milyon kutuya düşmüştür. Ülkemizdeki her 4…
Uçak Yolculuğu Öncesi Küçük Ama Hayati Öneriler
Jet-lag: Her canlının bioritim denilen biyolojik iç saati vardır. İnsan vücudu beyindeki epifiz bezi sayesinde genel olarak gündüz çalışmaya gece uyumaya ayarlanmıştır. Yaşadığımız yerin saatine adapte olduğumuz için 6 saatlik uçuşta bile bioritmimiz bozulabilir. Unutulmamalıdır ki; jet-lag denilen bu durum…
Modern Çağın Hastalığı: Kronik Yorgunluk Sendromu
Son yıllarda çok sık görülmeye başlanan, tanısı konulamadığı için gözden kaçan kronik yorgunluk; sanıldığı kadar masum değildir. Herhangi bir neden olmaksızın 6 aydan fazla uzun süren yorgunluğa kronik yorgunluk denilir. Genelde beyaz ırkta ve 20-40 yaş arasındaki kadınlarda daha fazladır.…